Vegetarianer har lägre risk för stroke

vegetarianer-lägre-risk-för-stroke

Vegetarianer har lägre risk för stroke, enligt en studie publicerad i tidsskriften Neurology. Studien inkluderar mer än 13 000 personer i två kohorter. Vegetarisk kost har tidigare visats sänka blodtryck, glukos och kolesterol, samt minska förekomsten och dödligheten av hjärt-kärlsjukdomar.

I första kohort-studien fann man att de som åt vegetariskt hade 74% lägre risk för att få hjärninfarkt (ischemisk stroke). Den andra kohorten visade att de som åt vegetariskt hade 48% lägre risk för alla typer av stroke. Den visade även att vegetarianer hade 59% lägre risk för hjärninfarkt (ischemisk stroke) samt 66% lägre risk för att få hjärnblödning (hemorragisk stroke).

Artikeln har granskats av sjuksköterska.

Fler artiklar

bloggtävling hälsa

Bloggtävling – vinn en hälsokurs online

Nu kör vi igång en bloggtävling. Vill du vinna en praktisk hälso- och livsstilskurs online? Förutom kursmaterial så ingår bl.a. ett hälsoåldertest, en digital receptbok och 10 dagars kickstartprogram. Det enda du behöver att göra för att delta är följande: Tävlingen avslutas 31/3. Vi önskar er stort lycka till och

Läs mer »
vegetarianer-lägre-risk-för-stroke

Vegetarianer har lägre risk för stroke

Vegetarianer har lägre risk för stroke, enligt en studie publicerad i tidsskriften Neurology. Studien inkluderar mer än 13 000 personer i två kohorter. Vegetarisk kost har tidigare visats sänka blodtryck, glukos och kolesterol, samt minska förekomsten och dödligheten av hjärt-kärlsjukdomar. I första kohort-studien fann man att de som åt vegetariskt

Läs mer »