
Mjölkprodukter – bra eller dåliga?
Svenskar är vana att dricka mjölk sedan barnsben. Om man inte är van vid att dricka det hemma, så blir man snabbt van vid det på dagis eller i skolan. Det är en paradox att de länder som dricker mest mjölk också har högst andel osteoporos. Varför är det så? Hur kan detta stämma med vad vi i svenska samhället får höra om mjölk?
Jag minns en affisch för många år sedan, som satt på mjölkmaskinen i skolan som sa: ”Mjölk är kool”. Det var en hel del reklam för mjölk redan på 90-talet. Svenskar har druckit mjölk länge, så nu borde man ju kunna se långtidseffekterna, som enligt samhället och producenterna är viktigt för skelettet.
Två stora kohort-studier i Sverige blev gjorda på 61,433 kvinnor, och den andra på 45,339 män. Ett högt mjölkintag var förknippat med högre dödlighet. Det var också fler benbrott hos kvinnor. [i]
En annan svensk studie visade att personer med laktosintolerans, som karaktäriseras av låg konsumtion av mjölk och andra mjölkprodukter, har en minskad risk att drabbas av lung-, bröst- och äggstockscancer.[ii]
1992 visade en studie av Abelow och hans medarbetare, att förekomsten av höftfrakturer hos kvinnor 50 år och äldre är relaterat ett lands genomsnittliga årliga konsumtion av animaliskt protein per capita.[iii]
Enligt alla dessa studier ovan, så medför intag av mjölk en ökad risk för både frakturer, cancer, och dödlighet.
Hur ska vi då få i oss kalcium? Till skillnad från vad vissa tror, så behöver vi absolut inte mjölkprodukter för att få i oss nog med kalcium. Det finns rikligt med kalcium i bl.a. sesamfrön, nypon, chiafrön, mandlar, grönkål, linfrö, osv.
Fler problem med mjölk
Visste du att kasein, ett mjölkprotein, innehåller casomorfin som är ett opioid. I ost är detta mjölkproteinet mycket koncentrerat, och om man äter en del ost kan man därför få i sig denna opioiden i märkbara mängder. [iv] Casomorfin är ungefär 5% i styrka av vanligt morfin. Inte undra på att man kan känna ett sug efter ost, om man är van vid att äta det.
Om inte detta är nog så innehåller mjölk också växthormonet IGF-1. Detta är ju bra för en kalv som behöver växa, men föreställ er vad som händer om man dricker mjölk och får i sig detta hormonet hela livet. Det finns flera risker med IGF-1. Cancer är en av dem. [v]
Man får också i sig transfett om man intar animaliska produkter. [vi]
Idag finns det som tur är många olika alternativ till mjölkprodukter i vanliga matbutiker!
Lyssna på denna intervju med en 98-årig hjärtkirurg från en av blåzonerna, som pratar om hjärtsjukdomar, kolesterol, och kost.
[i] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25352269
[ii] https://vetenskaphalsa.se/ny-studie-tyder-pa-lagre-cancerrisk-med-laktosfri-diet/
[iii] https://link.springer.com/article/10.1007/BF00297291
[iv] https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/casomorphin
[v] https://www.vivahealth.org.uk/veganhealth/dont-feed-cancer/igf-1-diet-and-cancer
[vi] https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/trans-fat